کنه سالن پرورش قارچ دکمه ای
کنهها جانورانی ذرهبینی و کرکی هستند که پرواز نمی کنند. ۵۴ گونه از کنهها در مناطق مختلف جهان گزارششده است که ۱۶ گونه از آنها خسارت اقتصادی شدیدی به سالنهای پرورش قارچ وارد میکنند. بهترین دما برای رشد کنه هادمای ۲۵ درجه سانتیگراد است و معمولاً از بذر و میسیلیوم های قارچها تغذیه میکنند.
کنه های قارچ باعث از هم گسیختگی شبکه میسیلیومی میشوند میتوانند عوامل بیماریزا را بهراحتی منتقل کنند. کنهها بر روی پایه و کلاهک فرورفتگیهایی ایجاد میکنند که گاهی حتی باعث قطع شدن پایه قارچ شده و کلاهک میافتد. وجود کنه ها می تواند نشانگر این باشد که پاستوریزاسیون به خوبی صورت نگرفته است. چهار خانواده مهم از کنهها که به قارچهای دکمهای خسارت میزنند عبارتاند از:
- کنه ریشهای یا کنه کاه: به ریشه و ته قارچ آسیب میزند.
- کنه ذرهای: کنههایی که دوستدار قارچ دکمهای نیز نامیده میشوند.
- کنه فلفل قرمزی: تودههای قرمزرنگ بر قارچ و کمپوست ایجاد میکنند. این کنه معمولاً از تریکودرما تغذیه میکند و آفت قارچ نیست و فقط بازارپسندی قارچ را کم میکند ولی انتشار آلودگیها مخصوصاً کپک سبز توسط این کنه دور از انتظار نیست.
- کنه پابلند: به علت داشتن پاهای دراز به این نام معروف است.
روشهای فیزیکی مقابله با کنهها
– اگر کنه قارچ به سالنها راه پیدا کند، مبارزه با آن دشوار است و بهراحتی سالن را ترک نمیکند پس در اولین اقدام باید مانع از ورود آنها به سالنهای پرورش شویم. گاهی اوقات تعداد کنه ها به حدی زیاد می شود که برای قارچ چین ها هم مشکل ایجاد می کند و منجر به تحریک پوست دست آن ها می شود.
– کمپوست به دلیل داشتن مواد غذایی فراوان، محیطی مناسب برای رشد و تغذیه کنهها خواهد شد، بنابراین عملیات پاستوریزه کمپوست و خاکپوششی باید بهطور کاملاً صحیح انجام شود تا تمام کنهها از بین بروند.
– اگر در محل سالنهای پرورش قارچ، کودهای مرغی، کاه و یا کمپوست های مصرفشده نگهداری شوند، ورود کنه به سالنهای پرورش دور از انتظار نیست.
– از روشهای جلوگیری از ورود کنهها به داخل سالنها این است که تأسیسات و تجهیزات سالنهای پرورش و خاکپوششی بهصورت صحیحی ضدعفونی گردد.
– رعایت نکات بهداشتی کارکنان
– کوکات کردن از بهترین روشهای ضدعفونی بعد از تخلیه سالنهای پرورش است.
– تنظیم صحیح دما و رطوبت سالنهای پرورش قارچ
– در شرایط محیطی نامساعد، کنهها شکل خاصی به بدن خود میدهند در این شرایط بدن کنه با پوست ضخیمی پوشیده میشود به این حالت کنه، هیپوپوز میگویند، کنه میتواند مدت زمان زیادی در این حالت بماند تا شرایط محیطی برای آن مساعد شود. در طول دوران هیپوپوز کنهها با استفاده از اندام مکنده به هر چیزی ازجمله لباس، کفش و وسایل کار کارکنان و حتی بدن حشرات بچسبند و به دیگر سالنها انتقال یابند؛ بنابراین مبارزه با حشرات و استفاده از لباسهای تمیز کارکنان از مهمترین روشهای جلوگیری از انتقال و جابجایی کنهها هست.
– بازدید از سالنهای سالم به سمت سالنهای آلوده به کنه انجام گیرد.
– کمپوست های مصرفشده، آلودگیهای جمع آوری شده از بسترها همگی از سالنها خارج شوند.
روشهای شیمیایی مبارزه با کنهها
– استفاده از کنهکشهای نیسورون و نئورون در زمانی که کنه ها هنوز بالغ نشدهاند و قبل و بعد از خاکدهی
– ضدعفونی سالنهای پرورش با محلول فرمالدئید ۲%
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.